De lichtpuntjes van 2020

Met nog een kleine 30 dagen te gaan in 2020 zijn sommige mensen blij dat het lastige jaar voorbij is. Dan is de verleiding groot je plannen en doelen in kaart te brengen en je te richten op de toekomst. Voor we dat doen kan het goed zijn terug te kijken naar wat er wél goed is gegaan.

Waar ben je het meeste trots op? Welke nieuwe ervaringen heb je gehad waar je blij mee bent en waar je wat van hebt geleerd?

Persoonlijk? Ik heb 35 jaar gewerkt, en ja, dit jaar is anders. Het heeft de rust gegeven goed na te denken over hoe ik de komende tijd mijn talent, visie en interesses het beste kan combineren en inzetten. Een reset. De Engelsen zeggen; ‘A change is as good as a break’. En dat klopt.

Ilana Mekler legt uit waarom verandering belangrijk en goed voor ons kan zijn. Zij ziet ons als een vlinder die uit de cocon komt. En dat verandering wezenlijk onderdeel uitmaakt van ons leven.

Verandering van routines maakt het leven interessanter. Het geeft ons een duwtje zodat we nieuwe doelen kunnen realiseren.

De verandering is nu niet door onszelf in gang gezet maar door een omstandigheid. Toch kan deze nieuwe situatie, ondanks de moeilijkheden en uitdagingen, onze houding en perspectief op het leven positief beïnvloeden. Als we dat zien en uitstralen, dan werkt aanstekelijk.

Verandering brengt ook nieuwe kansen. Soms gaan dingen niet zoals ze zijn bedoeld, en tegelijk duurt het ook niet eeuwig. Elke rottig ding dat ons overkomt, wordt altijd gevolgd door iets goeds.

En een nieuwe situatie kan het begin zijn van een reis waar je anders nooit  aan zou zijn begonnen. En brengt je in contact met mensen die je niet zou hebben ontmoet. Kijk eens naar sommige vrienden die je nu hebt omdat je plannen waren veranderd.

Mekler zegt dat we met verandering kunnen leren onze angsten te overwinnen. Nieuw is eng en je wil soms niets liever dan vluchten of verstoppen. En je zegt dan tegen jezelf dat het de moeite waard is om door te gaan. Zolang het geen échte schade toebrengt, omarm de kans en ga door de emoties die je voelt heen.

Afsluitend nog een hart onder de riem van Dragos Roua die ook  onverwachte pluspunten ziet van corona. Ik noem er vier om aan te geven dat de schaduwzijde van elke situatie ook een zonnige kant heeft.

  1. Meer introspectie
  2. Meer bewustzijn over onze impact op anderen
  3. Meer in het nu leven
  4. Minder vervuiling

Hij sluit af met de observatie dat de wereld letterlijk tot stilstand komt. En dat de vele ‘voorverpakte’ omstandigheden zoals we die kenden aan het afbrokkelen zijn, zinloos en leeg worden. “Voorbij dat gruis kijkend wordt het licht juist helderder, net als de zonsopgang in een stad in quarantaine. Waar alles een tijd heeft stilgestaan. Opeens is zo’n zonsopgang hetzelfde als die in een bos: doorzichtig, helder en zacht’.

vrijdag 4 december 2020