Doen alsof

Doen alsof is vermoeiend. Als we doen alsof, dan missen we de kans om diep te verbinden met de juiste toehoorder of klant. En wel op een manier zodat er wordt geluisterd en zodat beide partijen er voordeel bij hebben. Belangrijker nog, als we niet écht zijn, dan zullen we ons altijd onbevredigd voelen en de ander teleurgesteld.

In de oudheid liepen we een paar dagen of weken om met leden van een andere stam zout of schapen te ruilen. We verstonden elkaar niet en het draaide om vertrouwen. Waarde werd begrepen zonder te hoeven praten. Vertrouwen was de basis. Zo bloeide lokale economieën op door vanzelfsprekende beloften. Waar we ons dan ook aan hielden. Want dat was het enige dat garandeerde dat we weer werden gevraagd om een transactie aan te gaan.

Vandaag besteden we de meeste tijd aan het vertellen waarom anderen ons moeten vertrouwen. De eerste stap die we moeten zetten als we willen resoneren met klanten en relaties is stoppen met doen alsof en het hebben van een duidelijk gevoel van een eigen identiteit. In plaats van verhalen vertellen als onderdeel van de marketingstrategie, is het goed te kijken naar wat onze voorouders duizenden jaren geleden deden: niet proberen te overtuigen maar doen. Hoe bewuster we zijn over het belang van doen en wel in lijn met onze intenties, hoe meer we een verschil maken en vertrouwd worden.

woensdag 28 oktober 2020