Vertrouwen en cultuurverandering

Elk bedrijf, elke organisatie, van eenmanszaak tot winkelketen en groter, probeert te veranderen hoe we over onszelf denken. Door wat we kopen en waar we bij willen horen. De leverancier moet zóveel om ons geven, door te maken wat ze maakt, dat wij de moed hebben om een verandering van cultuur te willen omarmen.

Elektrisch rijden bijvoorbeeld is niet voor iedereen. Dit is voor een kleine groep die het nieuwe wereldbeeld begrijpt. Van brandstofmotor naar elektrisch is een cultuurverandering. De maker van elektrische voertuigen richt zich uitsluitend op die mensen die zich verwant voelen met zijn wereldbeeld. Elon Musk gooide het roer radicaal om lang voordat hij een groep fans had. En volledig elektrische varianten bij andere merken volgden.

Alle rationele afwegingen in de wereld zijn niet krachtig genoeg om de meerderheid tot een elektrische auto te verleiden. Wat is er veranderd in wat de nieuwe rijder van een stil voertuig zichzelf vertelt, en aan anderen laat zien?

Als we de juiste mensen helpen veranderen, dan begint ook de cultuur te veranderen. Om die groep te kunnen bereiken moeten we wel de belangrijkste vragen stellen.

Voor wie is het, waar is het voor, wat is het wereldbeeld van de groep die we willen bereiken, waar zijn ze bang voor, hoe beïnvloed dit hun status en welke verandering beogen we te creëren?

donderdag 29 oktober 2020