Eén uur of 35 jaar

Tijdens een bezoek aan de Japanse stad  Kyoto zag ik in een winkeltje een houtsnijkunstenaar aan het werk. Hij was net begonnen aan een nieuw beeldje. Ik wilde van alles vragen maar sprak de taal niet.

Een Westerse voorbijganger die wat Japans sprak schoot me te hulp. Kazuhiro heette de ambachtsman en hij legde uit dat hij dit werk al zo’n 35 jaar doet. Hij heeft een schare trouwe klanten.  Tijdens ons gesprek was het beeldje al zo goed als klaar.

Ik kon het als Nederlander niet laten en vroeg naar de prijs. Toen ik het bedrag hoorde floepte ik eruit: “wow, hoe kan het zo duur zijn, u bent er al met al maar een uurtje mee bezig”. Zijn antwoord zal ik nooit vergeten. “Nee, ik ben er niet een uur mee bezig, maar 35 jaar en een uur”.

Kazuhiro ging verder. “Mijn klanten hebben respect voor mijn levenslange ervaring en kennis van de houtsnijkunst. De beeldjes die ik maak hebben een speciale betekenis voor hen.  Mijn klanten betalen graag voor deze meerwaarde. Niet voor dat ene uurtje”.

zaterdag 13 februari 2021