Koud douchen en discipline

De Russen doen het al eeuwen; een koud bad in de winter. Wim Hof heeft het hier populair gemaakt. Het internet staat vol met voordelen van koud (na)douchen. En ze zijn allemaal waar. Meer energie, versterking immuunsysteem, verbetering bloedcirculatie en vetverbranding. Er is nog meer bijvangst: discipline.

Het blijft altijd even heel erg koud. De mens vermijdt ongemak en zoekt plezier op. En echt leuk wordt die koude straal nooit. Althans niet de eerste 10 seconden. Onze hersenen zijn ontworpen om ons te beschermen tegen het doen van nieuwe en vervelende dingen.  Wat de hersenen dus doen is ons gevangen zetten door ons de kans te geven de dingen goed te overdenken.

De Vijf Seconden Regel van Mel Robins zorgt ervoor dat we die tijd niet hebben, voor we de warme kraan uitzetten. Aftellen; 5, 4, 3, 2, 1, en dan gewoon doen wat je je voorneemt.   Hier legt Robins uit hoe de Vijf Secondenregel je brein om de tuin leidt zodat je je grotere doelen kunt bereiken.

Koud douchen is ook een metafoor voor veel andere dingen waar we geen zin in hebben en die we uit- of afstellen. Maar als ze zijn gedaan wel een goed gevoel geven. Schoonmaken, ochtendgymnastiek, elke dag een half uur lezen, of een moeilijk gesprek aangaan.  Er zijn dingen die we gewoon nooit leuk gaan vinden. Motivatie is niet iets wat er op een dag is en dan bij ons blijft. Dus in plaats van het willen uitvoeren van een grote lijst is het beter om te kijken naar aanpakken van steeds kleine dingen die we kunnen veranderen. Op de lange termijn levert dit levensveranderende resultaten op.

zondag 14 februari 2021