Geloof niet alles

Ergens is de mythe ontstaan dat we zes tot zelfs acht glazen water moeten drinken. Waar komt dat vandaan? En moeten we alles maar geloven wat we horen, terwijl we niet zeker weten waar het op gebaseerd is? De herkomst van de legende van extra glazen is onduidelijk.

In een recente publicatie in Optimist Magazine vertelt nierspecialist en hoogleraar geneeskunde Stanley Goldfarb dat we een heel mooi systeem hebben dat aangeeft of we beter wat kunnen drinken. Dorst. De meeste mensen krijgen al genoeg water binnen in de vorm van drankjes, fruit en groente.  De enige nuance is dat sommige mensen, zoals duursporters, ouderen of inwoners van landen met een warm klimaat, wat meer moeten drinken.

Dit gaat niet zozeer of het goed of slecht is om meer water te drinken. Dat moet iedereen zelf weten natuurlijk. Hoewel, teveel water kan zelfs hersenschade opleveren. En écht te weinig drinken is ook niet goed, maar daar hebben we dat mooie ingebouwde waarschuwingssysteem voor dat dorst heet.

Het artikel heeft me aan het denken gezet over hoe vaak ik dingen aanneem, waarvan het nog maar de vraag is of het wel waar is. En ik mijn mening baseer omdat veel mensen het zeggen, zonder dat er gedegen onderzoek aan ten grondslag ligt.

vrijdag 12 november 2021