Gevolgen van (niet) kiezen

‘Je hebt de vrijheid om te kiezen, maar je bent niet vrij van de gevolgen van je keuze’.

en: ‘Als je niet weet waar je heen gaat, dan kan het zijn dat je daar nooit aankomt.’

Dit vertelde onze bevlogen maatschappijleraar op de middelbare school. Ik snapte er toen écht helemaal niets van en vond het maar vaag. We waren toen op de leeftijd dat we ons vakkenpakket moesten kiezen. Als 14-jarige moest ik toen besluiten wat ik later voor vervolgopleiding en werk ging doen. Gekkenwerk natuurlijk.

Elke keuze heeft een gevolg. Ik had een A pakket dat richting pretpakket ging. Geen idee wat ik wilde. Maar het was wel een keuze.

Met het VWO-diploma op zak gekozen voor de studie recht. Dat was voor mensen die weinig anders konden. Er bestond destijds geen enkele wens om in de advocatuur te gaan werken. Ik wilde alleen maar uitstel van het zoeken naar een baan. Ook een keuze. Wel in het laatste studiejaar heerlijk een winter in Italië gezeten als reisleider in de sneeuw. Dat was ongeveer de tijd dat ik was begonnen met bewust kiezen.

Met de bul Nederlands Recht op zak ben ik vrij snel gaan kiezen voor wat ik leuk vond en wat mij goed lag en iets totaal anders: fotografie, gecombineerd met reizen.

Ik heb gemerkt dat als je bewuster gaat kiezen dat er ook kansen versneld naar je toekomen. Voor ik het wist zat ik als 27-jarige in Azië en reisde het hele continent af als fotojournalist voor een groot internationaal persbureau. Dat had grote gevolgen voor mijn geluk en gevoel van zingeving. Ik mocht verhalen gaan vertellen over dingen die ik belangrijk en interessant vind.

Nu ik ouder word begrijp ik elke dag meer van de kracht en het belang van bewust kiezen. En dat niet kiezen ook kiezen is en gevolgen heeft.

Wat helpt is een doel voor ogen. Eén van leiderschapsguru Steven Covey’s hoofdregels: ‘Begin met het eind in gedachten’ helpt om bewuster te kiezen. Elke dag, taak of project beginnen met duidelijk doel voor ogen. Het werkt.

 

zaterdag 6 februari 2021