Winterbanden
De prijs en de beschikbaarheid van winterbanden varieert afhankelijk van het weer. Hoe groter de vraag, hoe duurder en schaarser de banden.
Het hele najaar en eerste deel van de winter hebben mensen de kans om winterbanden te kopen. Deze zijn dan volop beschikbaar voor een redelijke prijs. De meeste mensen stellen het uit tot het moment dat een week gladheid wordt voorspeld.
Een vriend van mij is garagehouder. Hij heeft het razend druk omdat er een run is op winterbanden vanwege een dreigend Russisch koudefront. Gevolg: veel automobilisten vissen achter het net.
Uitstelgedrag zien we niet alleen bij winterbanden. We hebben het hele jaar door de tijd en de kans om in actie te komen. Voorbeelden: sparen in plaats van een lege bankrekening. Of gezonder eten en bewegen om welvaartsziekten te vermijden.
We weten rationeel dat uitstel de situatie kan verergeren. Emotioneel besluiten we iets toch niet nu te doen zodat we er niet aan hoeven te denken. ‘Waar moet ik die winterbanden nu laten’, of ‘wordt het wel glad deze winter en geef ik niet voor niets geld uit’?
Als er iets is dat je steeds uitstelt omdat het onplezierig is, dan zou je jezelf kunnen motiveren door aan het positieve gevolg te denken van de actie die je uitstelt. Bijvoorbeeld: ‘die banden heb ik vast in huis en ik hoef me geen zorgen te maken dat ze straks zijn uitverkocht’. Of: ‘nu elke dag een beetje meer bewegen zorgt ervoor dat ik niet steeds buiten adem ben als ik de trap oploop.’
Het geheim zit in het zwaarder laten wegen van het positieve resultaat in de toekomst dan de beloning nu van het niet investeren.