Het grote en het kleine

We raken wel eens overweldigd door dagelijkse beslommeringen. Soms is het goed dan even afstand te nemen. Dat kan door een weekendje weg te gaan, een boek te lezen of een wandeling te maken. Nu is er een app die ons helpt te relativeren en het is superleuk.

Om een goed perspectief te krijgen van waar je eigenlijk staat in het geheel is een prachtige nieuwe tool ontwikkeld. Deze blogpost van Wait But Why en Kurzgesagt schetst een beeld hoe groot of hoe klein we zijn. Zowel in formaat als in tijd.

Relativeren is het afstand kunnen nemen van de eigen soms nauw begrensde ervaringswereld. En kijken naar waar we staan in verhouding tot andere mensen en tijdperken.

De door Tim Urban en Philipp Dettmer ontwikkelde Universe  app is werkelijk fenomenaal. Het is een gigantische muur waarop de allerkleinste deeltjes en het complete universum staan uitgebeeld.

Heb er nu een tijd in rondgekeken en het lijkt echt of alles hierdoor relativeert. Grote ‘problemen’ en andere zaken waar we ons druk over maken kunnen betekenisloos worden en kleine dingen machtig mooi. Het is een biologie, natuurkunde, aardrijkskunde, geschiedenis en sterrenkunde app ineen. En nog heel veel meer.

 

 

woensdag 23 september 2020