Homeostase

‘Homeostase’ is de toestand waarin alle systemen in het menselijk lichaam goed in evenwicht zijn. Bij verkoudheid, stress of ander ongemak raakt de homeostase verstoord. Dan gaat het lichaam haar best doen het evenwicht te herstellen. Dit is de natuurwet waarin een organisme in perfecte balans wil blijven en actie onderneemt als er een gevaar is of dreigt van buitenaf.

We ondernemen zelden actie als alles perfect is. We houden van en vast aan de status quo. Deze is comfortabel maar niet alles is wat het lijkt.

De bereidheid om te (willen) leren en groeien is een teken professionaliteit. Homeostatische balans bij je klant wordt versterkt als je bereid bent om haar te helpen aan meer inzicht. En haar te laten zien waar zij in onbalans is, ook al weet ze het zelf niet.

Door deze disbalans te demonstreren wordt op dat moment de homeostase verstoord. Alleen dan ontstaat een bereidheid tot actie. En als je in staat bent om die balans te herstellen, dan wordt de klant daardoor sterker dan voordat je haar dat inzicht hebt gegeven.

dinsdag 22 september 2020