Hoe een dure jas goedkoop is

Het is bijna onmogelijk om iemand te overtuigen over de waarde van een idee of product op basis van rationele argumenten die gaan over kwaliteit of eigenschappen. Het zijn de emotionele overwegingen die beslissend zijn.

Een voorbeeld. Tien jaar geleden kocht ik in een opwelling een prachtige dure Italiaanse wollen jas. Nooit eerder gaf ik €800 uit aan een kledingstuk. De verkoper zei: ‘Omdat deze jas wat duurder is zul je hem weinig zien op straat; hij zal ook niet snel of helemaal niet uit de mode raken. Je gaat er tien jaar plezier van hebben en elke keer dat je hem draagt zul je je lekker voelen’.

En hij heeft gelijk gehad. Deze jas kostte geen €800 maar €80 per jaar. En de jas is niet aan mode onderhevig en ik zal hem zeker nog tien jaar kunnen dragen. En dan is de prijs €40 per jaar.

Bovendien kan de aanschaf van een hoogwaardig product heel duurzaam zijn. We doen er veel langer mee en zijn er zuiniger op. Tegenwoordig vind je juweeltjes van prachtige kleding in uitmuntende staat op websites als Vinted. Duurzamer en circulairder wordt het niet.

Hoe een dure jas goedkoop is, en een goedkope jas duur kan zijn. Zeker als deze binnen een jaar in de kledingzak gaat.

donderdag 26 oktober 2023