Ik wens je pech

“In de komende jaren hoop ik dat je van tijd tot tijd oneerlijk zult worden behandeld, zodat je de waarde van gerechtigheid leert kennen… Sorry, maar ik hoop dat je af en toe eenzaam zult zijn, zodat je vrienden niet als vanzelfsprekend beschouwt.

Ik wens je van tijd tot tijd pech, zodat je je bewust wordt van de rol van toeval in het leven en begrijpt dat jouw succes niet helemaal verdiend is en dat het falen van anderen ook niet helemaal verdiend is. En als je verliest, zoals je van tijd tot tijd zult doen, hoop ik dat je tegenstander zo nu en dan zal glunderen over je mislukking. Het is een manier voor je om het belang van sportiviteit te begrijpen.

Ik hoop dat je wordt genegeerd, zodat je weet hoe belangrijk het is om naar anderen te luisteren, en ik hoop dat je net genoeg pijn zult hebben om mededogen te leren. Of ik deze dingen nu wens of niet, ze zullen gebeuren. En of je er baat bij hebt of niet, hangt af van je vermogen om de boodschap te zien in je tegenslagen.”

John Roberts, rechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof in zijn speech op de high school van zijn zoon.

Dank Rohan Rajiv voor deze inspirerende woorden.

woensdag 2 december 2020