Leiderschap werkt aanstekelijk

Wat een leider onderscheidt van volgelingen is hun passie en de mate waarin ze geloven in hun idee. Niet zomaar enthousiasme maar toewijding en actie die elkaar beurtelings aanzwengelen.

Volgens John Quincy Adams ben je een leider als je acties anderen inspireren. Om meer te dromen, meer te leren, meer te doen en meer te worden.

Leiders hebben allemaal iets unieks. En ook dingen gemeen. De drie belangrijkste zijn;

Ze zijn authentiek. Al hun acties zijn gebaseerd op eerlijkheid en oprechtheid. Geen verborgen agenda’s dus. Ze zijn eerlijk over hun ideeën. Voor de fotograaf en welke andere creatieve ondernemer dan ook geldt dus: wees altijd eerlijk in wat je denkt dat het beste is. Ook als de klant machtig is of lijkt. Of als je denkt er niet goed aan te doen eerlijk te zijn. Op de lange termijn werkt dit altijd het beste. Ook op korte termijn overigens, omdat het je frustratie en angst bespaart. Je zegt wat en hoe het is.

Ze geven het goede voorbeeld. Ze zeggen niet alleen hoe het moet, ze laten het zien in alle facetten van hun leven. Dit zorgt voor vertrouwen en loyaliteit.

Ze zijn aanstekelijk enthousiast. Dit gaat veel verder dan uitstraling. Ze geloven echt in wat ze doen en laten zich in hun uitingen door niets tegenhouden. Het is haast onmogelijk niet van ze te houden.

Dus echt leiderschap is niet dat je voor een groep het voortouw durft te nemen. Het is de vaardigheid om anderen mee te voeren en te inspireren. Zodat zij op eigen kracht en op hun manier hetzelfde kunnen doen. En een positieve verandering kunnen creëren met en voor de mensen in hun wereld.

woensdag 19 mei 2021