Meer is minder

Een interessant gegeven is dat bij veel keuzemogelijkheden er minder goed wordt gekozen. Meer keuze leidt tot stress en vaak tot slechte beslissingen.

Psycholoog Barry Schwartz laat zien aan de hand van experimenten dat bij een groot aanbod klanten vaak niet kunnen besluiten en regelmatig helemaal niets kopen. En dat een besluit vaak leidt tot ontevredenheid. Je weet immers nooit of je na alle opties te hebben afgewogen wel het juiste besluit hebt genomen.

Je kent ze wel, die menukaart met 165 gerechten bij de Chinees. Of de kaart in een toprestaurant met zes creaties. Je gaat ervan uit dat ze allemaal met zorg zijn bereid.

Wat helpt is van tevoren heel goed weten wat je precies wil. Als je bijvoorbeeld een huis gaat bouwen en je vindt duurzaamheid belangrijk, dan vallen bepaalde niet duurzame materialen af. De vraag is dus, “wat wil ik?” Schrijf dit van tevoren op en laat je niet verleiden hiervan af te wijken.

Verder; perfect is de vijand van goed. Je zult nooit het perfecte resultaat vinden van alle opties samengesmolten in één keuze. En goed is goed genoeg.

dinsdag 1 september 2020