Naar buiten kijken en niets doen

Een tijdje terug liep ik door het kantoor van een bedrijf samen met de bedrijfsleider ter voorbereiding van een fotografieopdracht. In mijn ooghoek zag ik een man achter zijn bureau naar buiten kijken en verder niets doen. Dat duurde wel 10 minuten.

Mijn gastheer vertelde over hoe goed het gaat met het bedrijf. Omdat ik hem goed ken vroeg ik grappend hoe dat kan als sommige medewerkers naar buiten zitten te kijken en niet lijken te werken.

Ik zag jou wel kijken naar Johan, antwoordde hij. Hij is een uitermate efficiente collega die met veel van de beste ideeën en oplossingen komt. Hij zit inderdaad soms uren naar buiten te staren. Verwar druk doen en zijn niet met efficientie en effectiviteit voegde hij eraan toe.

Ik ben dat ook eens gaan doen; niets doen en door het raam kijken. En verhip, het werkt. Afstand nemen en ontspannen levert soms de beste ideeën op.

vrijdag 18 augustus 2023