Om te kunnen winnen moet je wel meespelen

In de film ‘Gravity’ worden twee astronauten, Sandra Bullock en George Clooney’ bedreigd door inslaand ruimtepuin afkomstig van een kapot geschoten sateliet als zij een reparatie uitvoeren aan de Hubble telescoop vanaf de space shuttle Explorer. Het is een ongelofelijk goed gemaakte speelfilm die voor 90% in de computer is gemaakt. Vrijwel alles dat kan misgaan gaat ook mis. Het is niet zozeer sci-fi, maar meer over twee mensen in de ruimte, de nietigheid, doorzetten en de pracht van de aarde uiteindelijk.

Voor de vrouwelijke rol van Dr. Ryan Stone werd een behoorlijk aantal actrices benaderd die of niet konden of tijdens de casting andere kansen kregen. Zo werd gevraagd aan Angelina Jolie, Marion Cotillard, Blake Lively, Natalie Portman, Naomi Watts, Carey Mulligan, Scartlet Johansson, Sienna Miller, Abbie Cornish, Rebecca Haal en Olivia Wilde. Uiteindelijk werd het Sandra Bullock. Waarom is dit interssant?

Veel dingen in het leven zijn van kans afhankelijk. Maar om het spel te kunnen winnen moet je wel meedoen. Bullock deed en doet mee door vol in te zetten op het zijn van een zo goed mogelijke actrice. Zij kreeg deze rol omdat anderen niet konden of wilden. Ging zij zich hierdoor minder voelen, of ‘bij gebrek aan beter?’ Absoluut niet.

Als Bullock zich had afgevraagd of zij onder het geweld van alle andere sterren wel een kans maakt had ze mogelijk niet meegedaan. Meedoen ondanks de potentieel kleine kans om teĀ  winnen is 90% van het spel.

zondag 11 februari 2024