Sorry voor de vertraging

‘Sorry voor de vertraging’ is iets wat we maar beter niet meer kunnen zeggen. Volgens organisatiepsycholoog Adam Grant, auteur van Think Again is dat om de volgende redenen.

1.     Je hebt niets om je over te excuseren behalve als je iets op een specifieke tijd of dag hebt beloofd. Als je geen deadline hebt aangegeven, dan kun je ook niet te laat zijn. Als je dan iets wil zeggen, kies dan: ‘dank voor je geduld’. Grant adviseert te stoppen met het ter sprake brengen van een vertraging terwijl deze er helemaal niet is en in plaats daarvan wat meer zelfcompassie te hebben.

2.     Een antwoord van hoge kwaliteit is beter dan een snel antwoord. Geef jezelf ook de tijd om niet urgente mails in je eigen tempo en wanneer het je uitkomt te beantwoorden. ‘Prompt kunnen we beter niet verwarren met beleefd zijn’. Om anderen te helpen zodat zij ook minder last van een gevoel van urgentie hebben kun je aangeven wanneer we graag een antwoord willen.

3.     Verontschuldigen voor vertraging kan ook laten zien dat je geen werk-leven balans hebt, volgens Grant. De hele dag beschikbaar zijn voor anderen kan betekenen dat je leeft volgens andermans kalenders. Het is een recept voor burnout, zegt Grant.

Grant’s boek, Think Again, is goed leesbaar. Op de achterflap schrijft film regiseur M. Night Shyamalan dat als we dingen die we geloven willen heroverwegen, we onszelf opnieuw kunnen  uitvinden. Dit snijdt wel hout.

zondag 27 augustus 2023