Spaardrift inzetten voor het milieu

Nespressocups zijn gemaakt van aluminium. Dat is een dure grondstof en kost veel energie om te maken. De consument wordt aangemoedigd te recyclen. Dat is namelijk eeuwig mogelijk.

Toch blijkt de bereidheid om de cups in te leveren onder de 30% te blijven steken, blijkt uit een stuk in Change Inc. Als hoofdreden geeft Nespresso aan dat de “consument het gevoel heeft dat zijn individuele gedrag geen invloed heeft.”

Er ontstaat ergens een kritiek moment waarop de consument zo’n gevoel wel kan krijgen. Namelijk als heel veel mensen gaan recyclen. Als de meerderheid iets gaat doen dan ontstaat bovendien een gevoel van dat het abnormaal is om niet te recyclen. Zoals het de norm is om afval niet op straat maar in een prullenbak te gooien.

Wat zou kunnen helpen is als Nespresso een programma optuigt zoals bijvoorbeeld de zegels van Albert Heijn. Inlevering van zeg 250 aluminium cups levert een waardebon op voor een gratis slof nieuwe cups. Zo’n systeem kan via een supermarktketen makkelijk worden uitgerold.

Ja, dit vergt een investering en de bereidheid van de producent en de supermarkten om een deel van haar winst te gebruiken om de consument te bewegen meer te recyclen. De mens houdt ervan om beloond te worden. We zijn gek op spaaracties. Dit gegeven kunnen we nu goed inzetten.

woensdag 16 juni 2021