Uitvoerbare Stoïcijnse tips

We horen links en rechts wel eens wat over ‘Stoïcijns’ denken en er zijn boeken over volgeschreven. Met name door de Stoïcijnse filosofen zelf, 2000 jaar geleden.

Rohan Rajiv is een blogger die ik met belangstelling volg. Hij heeft de volgens hem belangrijkste 5 lessen begrijpelijk samengevat. Het is leerzaam en ik probeer ze elke dag te lezen.

  1. Denk aan 3 prachtige dingen die je hebt die je erg zou missen. Herinner jezelf aan de kracht van geluk en onderschat de waarde van wat het je heeft gebracht niet. Vervolgens, spreek dank uit voor alle rijkdom die je hebt – de rijkdom die volgt uit genoeg hebben.
  2. Jaag geen roem of rijkdom na. Beiden zijn wispelturig en verwijderen ons verder van rust. Focus op dingen die ertoe doen en op het spel dat je speelt. Succes, zoals je het definieert, volgt dan.
  3. Focus op dingen waar je invloed op hebt. Blijf haarscherp gefocussed op richting en proces in plaats van op korte termijn uitkomsten. Macro geduld en micro snelheid.
  4. Verwelkom kleine ongemakken – koude, honger en de pijn die gepaard gaat met strekken, mentaal of fysiek. Probeer die ongemakken elke dag op te zoeken door tijd te besteden aan bewegen, lezen, luisteren en de juiste dingen eten.
  5. Je weet nooit of een goede dag een goede dag is. Het is nooit zo goed of zo slecht als het lijkt. Het universum ontvouwt zich zoals het hoort en we zijn trouwens toch maar existentiële vlekjes in het grote geheel. Dus, behoud je gevoel voor humor en blijf je ding doen.

Dank dus Rohan voor deze korte en makkelijk uitvoerbare tips om elke dag zinvol en prettig te besteden. Het leven wordt er steeds een stukje mooier door.

vrijdag 16 juli 2021