Vitamine D is onze vriend

Er is wel wat gezegd in de media en door de overheid over het belang van voldoende vitamine D maar nog lang niet genoeg. In plaats daarvan wordt hoopvol gewacht op een vaccin tegen Covid-19 terwijl we nu al kunnen beginnen met het versterken van ons immuunsysteem. Dit artikel van dr. Gert Schuitemaker legt uit hoe voldoende vitamine D de kans op ernstige klachten en zelfs overlijden bij een Corona infectie kan verkleinen. En de meeste Nederlanders hebben een gebrek aan vitamine D.

Onderzoekers onder leiding van Dr. Gareth Davies slaan alarm over de lage vitamine D inname. Zij moedigen overheden aan om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine D drastisch te verhogen tijdens de pandemie omdat zij geloven dat dit het aantal ziekenhuisopnames vermindert. Het voedingscentrum adviseert 10-15 microgram per dag, ouderen tot 20 microgram. Het team van Davies komt op een advies van 4000 IU oftewel 100 microgram per dag. Ik geloof dat een inname van 50 microgram een goede basis is. Dat doe ik nu ruim een jaar zonder enige klachten of bijwerkingen. Omdat D een in vet oplosbare vitamine is zijn druppels beter.

Vitamine D versterkt de eerste verdedigingslinie tegen indringers zoals baterien en virussen. Vaak is dat voldoende om de vijand vroegtijdig uit te schakelen. Een gebrek aan  vitamine D verzwakt ons immuunsysteem. In de zomer als de zon krachtiger is lopen we minder kans op een tekort.  In de winter is er wel een tekort bij de meeste mensen. De vitamine D spiegel is te meten bij de huisarts of met een thuistest via internet.

vrijdag 25 december 2020