Waarom is het niet slechter?

Het geven van een advies zoals: ‘ik zou het zo doen’ of ‘je kunt beter nu je huiswerk gaan maken’, werkt vaak niet. Dat komt omdat we niet worden gedreven door advies, als we juist het tegenovergestelde aan het doen zijn (geen huiswerk maken).

Wat kan dan wel werken? Je zou kunnen vragen: op een schaal van 1 tot 10, hoe serieus ben je met het maken van je huiswerk? 1 staat voor ‘ik heb er helemaal geen zin in en doe het niet’ en 10 is: ‘ik ga er 100% voor’.

Stel het antwoord is 4. Je kunt dan vragen: ‘waarom is het geen 3?’. Die vraag verwacht niemand en het resultaat is dat degene die tegen het huiswerk aanhikt dan redenen gaat benoemen waarom het een 4 is en geen 3. De huiswerkweigeraar gaat dan vertellen waarom het toch beter is om huiswerk maken op een schaal van 4 in plaats van het op 3 in te schalen. Met andere woorden; de scholier gaat dan zelf de redenen verzinnen waarom het goed is om huiswerk te maken.

In dat proces kan het zomaar gebeuren dat er een aantal redenen boven tafel komen die het niveau naar 5, 6 of hoger kunnen tillen. De motivatie moet uit de persoon zelf komen. Dit geldt niet alleen voor huiswerkhikkers. Net zo goed voor collega’s die tegen de draad ingaan en klanten die de verkoper niet vertrouwen op zijn blauwe ogen.

donderdag 10 augustus 2023