Waarom sportscholen open moeten blijven

De sportscholen houden hun hart vast. Gaan zij een mogelijke tweede corona- en sluitingsgolf overleven? Ik deed gister mijn regelmatige rondje kracht- en duurtraining in de sportschool in het dorp. Niet dat ik dat altijd leuk vind. Maar zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus is versterking van ons immuunsysteem en weerstand een goede strategie. En fittere mensen behoren tot de groepen met het laagste risico.

Daar sprak ik met een medewerker die net als ik niet begrijpt hoe het kan dat sluiting een optie is. Ja, voorzichtigheid is noodzaak. En alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen; beperkt aantal mensen tegelijk, strikte regels over afstand en alle toestellen grondig schoonmaken.

De gezondheidszorg in Nederland werkt volgens een curatief systeem. Je gaat naar de dokter met een klacht. Dan volgt diagnose en behandeling. Veel efficiënter zou zijn om de focus te leggen op preventie zoals dat tot eind jaren vijftig in China regel was. Je betaalde de adviserend preventiedeskundige tijdens je gezonde leven. Als je ziek werd dan werden er geen kosten meer in rekening gebracht. Het idee was dat de geneesheer/vrouw dan zijn/haar werk niet goed had gedaan. Ziektekosten waren laag omdat mensen minder snel ziek werden. Daar is de klad in gekomen en ook in China ontstond een systeem zoals we dat in het Westen kennen.

De verzekeraar vergoedt preventief handelen niet omdat de hele (curatieve) gezondheidszorg gefinancierd moet worden. Er is simpelweg onvoldoende geld om die switch te maken naar meer preventie. Leen Zevenbergen waarschuwt terecht in zijn boek Once Upon a Future dat het in Nederland afgesloten Nationaal Preventieakkoord nog een lange weg te gaan heeft.

We zitten vast in een systeem waarin we denken dat we recht hebben op zorg. We zien daardoor niet dat het meer waarde heeft om daar geen aanspraak op te willen en hoeven maken. We willen wel gezond zijn maar worden niet gestimuleerd om ook gezond te leven. Een blik bijvoorbeeld op wat er in supermarkten in de schappen ligt is voldoende.

Momenteel rond ik mijn derde opleiding af tot orthomoleculair epigenetisch therapeut. Een hele mond vol maar kort samengevat: leefstijltherapeut waarbij voeding en preventie centraal staan. Uiteraard in aanvulling op reguliere behandelplannen waar dit noodzakelijk is.  Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind om de fundamentele kennis te hebben waarvan ik denk dat deze door de overheid zou moeten worden gecommuniceerd naar zowel de verzekeraars als naar de bevolking. Dat gebeurt niet omdat we vast lijken zitten in een systeem van genezen in plaats van voorkomen. In 2040 zullen er 4,8 miljoen inwoners zijn ouder dan 65 jaar (3,2 miljoen nu). Sommigen schatten dat de zorgkosten per inwoner richting 1 miljoen euro per persoon zullen gaan. Je hoeft geen wiskundige te zijn om uit te rekenen dat het zorgstelsel failliet gaat.

Terug naar de sportschool. Gelukkig is er een groeiende groep mensen die beginnen te snappen dat een gezondere leefstijl hun kansen op een langer gezond leven verhoogt. En naar nu ook blijkt hun immuniteit voor ziekten als Covid-19 versterkt.

Sporters die hun conditie verbeteren doen dit allemaal op eigen kosten. In feite ontlasten zij het Nederlandse zorgsysteem. Iemand die regelmatig sport is doorgaans ook bewuster bezig met voeding, denkt na over roken en alcohol en de meesten zeggen minder stress te hebben in hun leven. En stress is één van de grote veroorzakers, zo niet de grootste van de aantasting van ons immuunsysteem.

Het stelselmatig sluiten van alle sportscholen zoals dat eerder dit jaar is gedaan is paniekvoetbal met een averechts effect. Niet alleen wordt actieve leden de kans ontnomen hun conditie en immuniteit te versterken. Een aantal bedrijven in de sportbranche zullen failliet gaan. Jarenlange opgebouwde expertise en hulp bij preventie van ziekte aan bewuste Nederlanders die dit bovendien zelf betalen wordt tenietgedaan. De gezondheidszorg zal hierdoor verder worden belast.

Iedereen kan worden besmet door het coronavirus en niemand is immuun. Jongeren én ouderen. Laten we wel voor ogen houden dat de statistieken geen misverstand opleveren: fitte mensen staan en zijn sterker. Laten we hopen dat de overheid bij eventuele volgende preventieve acties niet te kort door de bocht gaat. Stelselmatig verbieden van dát wat ons sterker maakt lijkt niet alleen zinloos maar vooral ook dom. Mits de juiste voorwaarden strikt worden nageleefd kunnen sportscholen beter openblijven. De plek waarin mensen zélf het heft in eigen hand kunnen nemen wat betreft hun gezondheid.

 

zaterdag 26 september 2020