Wat 2020 heeft opgeleverd

Nu 2020 er bijna opzit is er ook een hoop goed gegaan. Om de groeikansen te zien is het belangrijk te reflecteren. De Thrive Global Community heeft er een aantal op een rij gezet.

Nadenken over carriere. Omdat niets meer vanzelfsprekend is en geen enkele baan eeuwig, was 2020 hét jaar om de carriere goed onder de loep te nemen. Nadat de opdrachten waren opgedroogd halverwege het jaar zag ik opeens dat dit een kans is in plaats van een hindernis. Uit moeilijke situaties ontstaan vrijwel altijd nieuwe en waardevolle initiatieven. Voor mij was de opleiding tot orthomoleculair epigenetisch therapeut de inleiding tot wat mogelijk een nieuw pad is. Die kennis zet ik nu in om mensen te helpen aan meer gezondheid en met de versterking van hun immuunsysteem. 2020 is per slot van rekening ondersteboven gehaald door een ziekte die mensen met een verzwakt systeem of onderliggende ziekte het eerst en hevigst raakt.

Hoe sterk onze vriendschappen zijn. Als het er écht toe doet kom je erachter wie en hoe waardevol je vrienden zijn.

Los kunnen laten. We hebben lang niet alles nodig waarvan we eerst dachten dat ze van levensbelang zijn. Dankbaarheid voor wat er is.

Hoe met gebrek aan comfort om te gaan. In normale tijden negeer je het af en toe maar omdat het dit jaar vaak lastig vast, leren we er mee te dealen. Door gewoon even rustig te blijven en het te observeren, wordt het ook al minder.

Genieten van alleen zijn en dat waarderen. Omdat we minder met anderen omgaan is de (over)stimulatie ook een tandje lager. Dat is goed voor ons. We zijn niet ontworpen om 24/7 te moeten reageren. Af en toe (en nu wat vaker) alleen zijn is gezond.

Hoe flexibel we eigenlijk zijn. We hebben geleerd dat we ook van huis uit werkend dat heel goed kunnen. En dat we tussendoor korte wandelingen kunnen maken of iets anders wat onze geest ontspant, yoga bijvoorbeeld. Dat kon in de meeste gevallen niet op kantoor. En dat we via online vergadermedia heel veel meer mensen kunnen zien en spreken dan ooit tevoren.

Dat we de stekker er even uit kunnen trekken. En dat je zelf bepaalt met wie je zinvolle en waardevolle gesprekken hebt.

Tijd voor reflectie. Omdat het dit jaar wat rustiger was had ik meer tijd om echt goed na te denken over prioriteiten en dromen. Dat werkt goed door dingen op te schrijven. Zoals dit blog, waar ik pas in oktober mee ben gestart.

dinsdag 22 december 2020