Wat is echt belangrijk?

Seth deelde een belangrijke post gisteren.

“Als je een discussie wil hebben, om de zaak te verhitten of om af te leiden, dan is het makkelijkst om dingen te bedenken waar je makkelijk over kunt redetwisten.

Niet over de belangrijke dingen.

Omdat de belangrijke dingen nuance vereisen, geduld en begrip. Ze vereisen het begrijpen van doelen, hoe de wereld werkt en ons wederzijdse respect.

Als iemand terug blijft komen op een niet relevant, urgent of provocatief punt, dan geven ze aan niet te willen praten over het belangrijke ding.

Hetgeen nu juist is waar we het over moeten hebben.”

Ik betrap me er regelmatig op dat ik de belangrijke dingen uit de weg ga. In een gesprek met een klant laatst bijvoorbeeld, wist ik precies wat belangrijk was. En toch omzeilde ik dat en had het over een triviale randoplossing die ik wilde benadrukte. Omwille van het versneld en korte termijn oplossen.

Dat waar het werkelijk omdraaide bleef ik van me afschuiven. Het gesprek ontspoorde ook omdat we allebei wisten dat we niet tot de kern kwamen. En dat het niet ging om wat echt belangrijk is.

Een van ons had de moed en tegenwoordigheid van geest moeten hebben gehad om die kern te benoemen. Dat is niet gebeurd.

De kernvraag: is dit het belangrijkste ding waar we het over moeten hebben om vooruitgang te boeken, is de krachtigste vraag. En de enige vraag om ook verder te komen.

Voor mezelf weet ik dat ik deze vraag veel vaker moet stellen.

 

maandag 21 september 2020