Wat zou je anders doen?

Een goede vriend vertelde me over zijn lagere school onderwijzeres. Zij kreeg anderhalf jaar geleden te horen dat ze ziek is. Ze heeft nu niet lang meer te leven.

Hij vroeg aan haar wat ze anders zou hebben gedaan? Het antwoord kwam snel en resoluut. Ik zou de laatste jaren van mijn leven niet meer zo hard hebben gewerkt. En meer tijd doorbrengen met mijn kinderen, en vrienden.

Het is voor iedereen anders, wat doen we met onze tijd als we nog enkele weken of maanden of jaren hebben. Voor vrijwel iedereen is hetzelfde dat we het meestal pas doen op het moment dat het definitieve eindpunt in zicht is.

Het boek 4000 Weken van Oliver Burkeman is nu in de Nederlandse vertaling verschenen. Dat is de uiterst en onwaarschijnlijk beperkte tijd die we namelijk hebben. Het boek is een eye opener om te helpen nadenken over wat echt belangrijk is.

Het verhaal van mijn vriend heeft me in zoverre verder geholpen dat ik onmiddellijk zou stoppen met activiteiten en mensen waar ik geen energie van krijg. Alleen dán ontstaat er ruimte voor rust en voor dingen die ertoe doen.  Ik geef toe, dit is een uitdaging. Toch ga ik proberen dit toe te passen, vanaf nu.

 

zondag 17 oktober 2021