Zoutverslaving

Kreeg een tip van een verslaafde carnivoor die haar heeft geholpen te minderen met vlees eten. Nu eet ik zelf geen vlees, maar vond het goed dit te delen.

Er was een tijd dat de Romeinse soldaten werden uitbetaald in zout. Vandaar het woord salaris, van het woord sale (zout) afgeleid.

Zout was (en is nog steeds) enorm waardevol omdat het saaie of ronduit vieze gerechten pit en smaak geeft. Popcorn smaakt nergens naar zonder zout. En zoutloos brood smaakt naar karton en ham zonder zout naar rubber.

Een truc om minder brood te eten, waar grote hoeveelheden zout in zitten, is af en toe zoutloos brood te eten. Waarom zou je jezelf onnodig pijnigen? Het is niet meer dan een reality check. Zout is wat het eetbaar maakt.

Een stuk vlees zonder zout eten bijvoorbeeld maakt duidelijk dat het zonder zout niet te kanen is. Vrijwel alle verpakte voedingsmiddelen waaronder kaas en vlees bevatten aanzienlijke hoeveelheden zout. Zout maskeert de echte smaak.

Hetzelfde geldt voor duizenden andere verpakte levensmiddelen. Suiker, vet en zout en dan de slimme verhouding waarin deze worden toegevoegd aan dat wat anders echt nergens naar smaakt zorgen dat we het lekker vinden.

Een keer geen zout over een karbonade sprenkelen kan het begin zijn van de realisatie dat het echt niet lekker is.

maandag 21 augustus 2023