Genialiteit bestaat niet
Genialiteit bestaat niet. Grootheden van wie wij vinden dat ze geniaal zijn deden gewoon erg hun best. En heel lang. Iedereen is creatief. We kunnen allemaal dingen verzinnen, zoals een wigje maken zodat een stoel niet meer wiebelt. Of een list verzinnen zodat een kind braaf haar piyama aantrekt.
Wat de ‘geniale’ en creatieve uitvinder, kernfysicus, componist of schilder onderscheidt van de rest is hun buitengewone manier van werken. De typische geniale beroemdheid is een nerd en zit eerst 10 of 20 of 30 jaar te zwoegen en te puzzelen voordat hij ook maar iets van waarde laat zien. Mozart componeerde wel op jonge leeftijd maar heel best was het nog niet. Pas in het 12e jaar van zijn carriëre kwam hij met iets écht goeds.
Duizenden en vaak tienduizend uren experimenteren levert naast een dosis geluk succes en dus bekendheid op. En ook lang niet altijd. Het merendeel heeft niet zoveel geluk en daar hoor je dus niet van.
Laat je dus niet ontmoedigen als je denkt: ‘dat kan ik nooit’ door jezelf te vergelijken met het genie dat het uit haar mouw lijkt te schudden. Dat is namelijk niet zo. Het genie komt met goede ideeën net zoals we dat allemaal doen.