Het moeilijkste is het besluit, de rest volgt.

Mark Beaumont heeft de hele wereld overgefietst. In ‘Hoe word ik een Wereldfietser zegt hij: “Het moeilijkste deel van een fietsreis is het besluit het te doen”. En: “Veel mensen dromen van een grote fietsreis, maar laten het na omdat ze denken dat het zwaar is”.

In feite lijkt dit op het besluit om afscheid te nemen van zelfsaboterend gedrag. Een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht. Het is echter de oorzaak van de meeste problemen.

Ik herken dat ook wel. Maar de sleutel tot bevrijding hiervan is er bewust van te zijn. En dan af en toe corrigerend reageren. Bijvoorbeeld in de spiegel kijken en aardig tegen jezelf praten. Die kleine ingreep maakt een enorm verschil.

Het feit dat wij dingen tegen onszelf zeggen betekent nog niet dat ze waar zijn. Onze hersenen zijn geprogrammeerd door de input van informatie, soms wel decennia lang. De meeste mensen slaapwandelen, en de gedachten, meningen en aannames over zichzelf, en de structuur van het leven waarin ze denken te zitten, blijken helemaal niet te kloppen. Die horen bij een ander, iemand die hun gedrag wilde beïnvloeden, of hen misschien minderwaardig wilde laten voelen om de een of andere reden.

Accepteren dat het anders kan is het begin. Dat is een besluit dat genomen moet worden. Maar we kunnen niet veranderen en vast blijven klampen aan de railing. Dat geeft nog meer stress. Nieuwe mensen zullen verschijnen. En anderen zullen verdwijnen. Het moeilijkste is het nemen van het besluit. De rest volgt.

zondag 18 oktober 2020