Waarom we slapen

Gezonde hersenen zijn essentiëel voor al het andere functioneren in het lichaam. De kans dat andere aspecten van gezondheid verbeteren is veel groter als je begint met je brein. Het in staat zijn om dingen beter te kunnen beoordelen is al pure winst.

Je neemt betere beslissingen over alles dat je gezondheid beinvloedt zoals hoe je voor je lichaam zorgt. Rationeel, kritisch en logisch denken kan alleen als je goed voor je hersenen zorgt.

Een eerste stap is zorgen voor voldoende slaap. Er zijn mensen die zeggen met 5 of 6 uur af te kunnen. De realiteit is dat 7 a 8 uur het minimum is voor een goede nachtrust.

Matthew Walker is de slaapexpert van de wereld. In Why We Sleep trekt hij het kleed onder alle denkbare mythes over gezond leven met weinig slaap vandaan. Het hele alfabet aan ziektes kan worden veroorzaakt door slaapgebrek. Na één nacht doorhalen heeft het lichaam al een week nodig om bij te komen.

Sinds het lezen van dit boek slaap ik 8 a 8,5 uur per nacht. Om 22:30 is het licht uit en 2 uur daarvoor staan iPad en smartphone uit. Heerlijk.

maandag 15 februari 2021