Logisch toch?
Wetenschap is wat je weet. Filosofie is wat je niet weet. Bertrand Russell
Tijdens mijn studie rechten een tijdje geleden bewees het merendeel van de vakken van vrij weinig nut te zijn voor de rest van mijn leven. Het ogenschijnlijk minst relevante onderdeel was een cursus filosofie. Het bleek de meest waardevolle cursus die ik ooit heb gedaan.
Filosofie helpt ons om een zinvoller leven te leiden en om een betere samenleving te maken. De kunst is om afstand te kunnen en durven nemen van denkprocessen. Het helpt om moderne problemen van deze tijd op te lossen. Filosofie is op andere manieren kijken naar wat je begrijpt van wat er om je heen gebeurt.
Logica is het fundament van zo’n beetje alle menselijke kennis. Wat de meeste mensen niet goed begrijpen is dat logische redeneringen vaak beoordelings- en denkfouten bevatten. En dat deze ons dagelijks leven steeds vaker negatief beïnvloeden en schade toebrengen. Deze fouten liggen vlak voor onze voeten maar we zijn zo vertrouwd met onze gedachten dat we ze niet zien.
Omdat we kunnen denken, zitten we allemaal een beetje vast in ‘logisch denken’. Dat betekent niet dat we niet ons best hoeven te doen om eens een keer anders te denken dan we normaal doen. Zogenaamde logica en rede waar we aan vast klampen hoeven we niet altijd maar te volgen. Electrisch gaan rijden omdat dat goedkoper is in de bijtelling. Of een advies van een bank volgen om in fondsen te gaan beleggen omdat je die bankier vertrouwt op haar kennis. Of welk ander laatste modeding volgen dat iemand op je beeldscherm aanprijst. Of omdat iedereen of je beste vriend of rolmodel dat ook doet.
Filosofie is dus niets anders dan anders over dingen gaan denken dan je tot nu toe hebt gedaan. Filosoferen. Mijmeren. En dat mag best met de hulp van andersdenkenden. Bij een volgende aankoop bijvoorbeeld zou je je kunnen afvragen; welke logische motieven liggen ten grondslag aan dat wat ik ga kopen. Waarom wil ik het écht? Filosofie helpt bij de beantwoording van de vraag; wat wil ik werkelijk? En waarom wil ik dit? Deze redenering gaat niet over het ‘juiste’ besluit maar over het vinden van de waarheid. Kans is groot dat je er dan regelmatig achter komt dat je fout zit. En dat toe kunnen geven gaat je alleen maar helpen om een beter mens te worden. En de kans dat de wereld er ook beter van wordt is daarmee meteen ook groter.