Once upon a future

Af en toe komt er een boek op mijn pad waarvan ik écht denk; ‘dit zou standaard literatuur moeten zijn in elke brugklas’. Once Upon A Future is zo’n boek. Kies zelf je koers in de veranderende wereld, is de ondertitel.

Ruud Veltenaar en Leen Zevenbergen hebben een uitermate goed overzicht gemaakt van de uitdagingen waar we voor staan; klimaatverandering, nieuwe technologieën en andere grote transities. Het boek is optimistisch en in heldere taal geschreven. De auteurs hebben een duizelingwekkende kennis en fascinerende visie over de op handen zijnde toekomst. Ondernemende mensen krijgen handvatten aangereikt hoe ze zelf hun toekomst kunnen creëren. Want een droom zonder plan blijft een droom.

Wat mij enorm aanspreekt is dat niet de planeet in dienst staat van de economie, maar dat de economie mede ten dienste staat van de planeet. De natuur kan zonder mensen, maar mensen kunnen niet zonder de natuur.

Het Nederlandstalige boek sluit af met de vraag: “Blijf je in winterslaap of ben je wakker en doe je mee?” En hoe je ervoor zorgt dat je een plan hebt en geen deel uitmaakt van andermans plannen.

donderdag 3 september 2020