Vegetarisch en dagelijks geluk

Ruim drie maanden geleden ben ik gestopt met het eten van dierlijke producten. Globaal gezegd: geen vlees, vis, zuivel en ei. Dus ook geen kaas, waar ik enorm veel van houd, en elk ander product waar zuivel in zou kunnen zitten.

Het was eigenlijk helemaal niet moeilijk. We worden wijsgemaakt dat we dierlijke eiwitten nodig hebben omdat deze het beste voor ons lichaam zouden zijn. Na een jaar onderzoek ben ik erachter gekomen dat dit niet per definitie waar is.

De reden voor dit experiment is drieledig. In eerste instantie wilde ik kijken naar een manier om mijn CO2 voetafdruk te verminderen. Toen ik las dat als iedereen vegetariër zou worden, dat in 1 keer het broeikasprobleem zo goed als opgelost zou zijn, ben ik daarover verder gaan lezen. Nu is het niet helemaal zo zwart-wit, maar enkele belangrijk dingen springen wel naar voren. Zo is de omzet van de totale dierindustrie wereldwijd 3,5 x zo groot als die van alle autoproducenten bij elkaar.

Het tweede motief, en daar ben ik als orthomoleculair therapeut achter gekomen, is dat met name zuivel en vlees een hoge toxische belasting hebben op ons lichaam. De natuurlijke groeihormonen in vlees, vis en zuivel vormen een gevaar. En zijn er alle toegevoegde hormonen en een haast eindeloze reeks chemische stoffen die we door vlees en zuivel binnenkrijgen.

In de derde plaats, en er is geen verstoppen mogelijk als je je verdiept in de vlees- en zuivelindustrie, het dierenleed is werkelijk ongekend. Toen psychologe dr. Melanie Joy gevraagd werd of zij ook het dier kon doodmaken wat ze later zou eten, stond ze zonder woorden. Haar boek: “Why we Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cowes” is een eyeopener.

Ben nu drie maanden verder en het bevalt bovenmatig goed. Ik merk dat ik de vis en de zuivel helemaal niet mis. Het verzadigde vet uit kaas bijvoorbeeld is dermate ongezond dat ik het jammer vind dat ik dit niet 15 jaar geleden heb ‘ontdekt’.

Zonder een moment van honger ben ik 5kg kwijt. Bovendien ben ik tal van eiwitrijke alternatieven gaan ontdekken. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat een bord spinazie meer eiwitten bevat dan 1,5 ons vlees.

Het is geweldig te ervaren hoe een kleine verandering van een gewoonte zoveel verbetering in dagelijks geluk teweeg kan brengen.

zondag 18 april 2021